Het gebruik van gipsplaten en de voordelen

Een gipsplaat wordt veel gebruikt in de bouwsector. Gipsplaten zijn opvallend veelzijdig, daarom hun populariteit.  Er zijn veel redenen waarom gipsplaat zo populair is. Overweeg om het snel af te ronden. Maar gipsplaten gebruik je lang niet allen in de bouw. Kortom, waarvoor gebruik je gipsplaten en wat zijn hun belangrijkste voor- en eventuele nadelen?

Het verschil tussen een gips- en een gipsvezelplaat

Velen verwarren gipsplaten met gebruiken gipsvezelplaten. Toch zijn e duidelijke verschillen tussen beiden. Zo hebben gipsplaten veel harder dan de meeste gipsplaten. Dat maakt gipsplaten niet alleen sterker, maar tegelijk ook stootvaster. Een gipsvezelplaat daarentegen bestaat uit een mengsel van gips- en vezelpapier dat onder hoge druk wordt samengeperst. Gipsvezelplaten zijn veel sterker en minder makkelijk bewerkbaar dan gipsplaten.

Gebruik en voordelen van gipsplaten

Een gipsplaat heeft een kern van gips met aan de twee zijden voorzien van karton. Dat verbetert de stabiliteit van dit materiaal. Deze gipsplaten worden ook gipskartonplaten en zeker gyproc genoemd. Gipsplaten worden vaak gebruikt voor het afwerken van niet dragende scheidingswanden en plafonds. Ze zorgen voor een strak uiterlijk, zijn goedkoop en laten zich makkelijk verwerken. Gipskartonplaten laten ze makkelijk op de gewenste afmetingen snijden. De platen zijn budgetvriendelijk en het plaatsen is kinderspel. Daar tegenover staat hun hoge kwetsbaarheid zodat ze makkelijk worden beschadigd.

Gipskarton

Gipskarton is een sterk observerende materiaal kracht dat je kunt voorkomen met te schilderen, te of behangen door te behandelen met een aangepast voorstijk middel.

Soorten gipsplaten

Giplsplaten zijn er in alle mogelijke soorten, uitvoeringen en afmetingen:

 • Plafondplaten: worden gebruikt voor de afwerking van plafonds. Ze zijn voorzien van ronde kanten of facetkant.
 • Wandplaten: geschikt voor scheidingswanden, voorzetwanden en andere niet dragende binnenmuren.
 • Vochtbestendige platen: worden vooral gebruikt in vochtige ruimtes zoals keukens en badkamers, ook als ondergrond voor tegels. Deze platen zijn afgewerkt Vochtbestendig gips met schuine kanten.
 • Stucplaten: zijn smalle gipsplaten voorzien van speciaal karton voor optimale hechting van stucwerk. Deze platen zijn voorzien van ronde kanten en geschikt om direct op te stuccen of te bepleisteren.
 • Brandwerende gipsplaten: zijn niet alleen brandwerend maar ook hittebestendig. Brandbestendig gips is beschermd met een laag niet-brandbare glaswol.
 • Stootvast gips: heeft een opvallend hoge stootvastheid en is geschikt voor het dragen van relatief zware lasten. Deze extra sterke platen worden bijvoorbeeld gebruikt in druk gebruikte gebouwen zoals scholen en ziekenhuizen. Deze platen zijn zowel vochtwerend als brandveilig.
 • Buigbaar gips: wordt vooral gebruikt bij ronde of halfronde toepassingen zijn er buigbare platen. Deze platen zijn uitstekend geschikt voor creatieve decoratie.

Voordelen

Gips en gipsplaten zorgen voor heel wat voordelen. Ze zijn:

 • Waterdicht
 • Brandveilig
 • Sterk akoestisch- en geluidsisolerend
 • Geschikt als dampscherm

Geef een antwoord