Stap jij ook (over) op de elektrische fiets?

Nederland staat bekend als een echt fietsland. Ik geloof dat nergens ter wereld zo veel wordt gefietst als in ons kikkerlandje. Zo heeft mijn vriend bijvoorbeeld al een normale fiets, een racefiets, een mountainbike en een fiets die hij op het station kan laten staan. Toen ik hem vertelde dat ik wilde overstappen naar een elektrische fiets moest hij nogal wennen aan het idee. Een elektrische fiets, is dat niet alleen iets voor oude mensen? Nee, juist niet! In deze blog lees je meer over de overstap op een elektrische fiets.

 

Wat is een elektrische fiets?

Een elektrische fiets heeft, in tegenstelling tot een gewone fiets, een motortje waardoor je lichter trapt. Je kunt zelf instellen hoeveel ondersteuning je van dit motortje wilt tijdens het fietsen. Je moet dan ook wel degelijk zelf fietsen, alleen gaat het een stuk makkelijker. De meeste elektrische fietsen bieden ondersteuning tot 25 kilometer per uur, wil je sneller dan zul je al het werk zelf moeten doen – een veiligheidsdingetje. Ook al klinkt 25 km/uur niet zo hard, waan je dan maar eens in de binnenstad op een zaterdagmiddag. Ik kan je vertellen, dan is dat best hard.

 

De voor- en nadelen

Zoals elk ding in het leven zitten er ook aan de elektrische fiets voordelen en nadelen. Deze moet je dan ook goed voor jezelf afwegen, wil je een elektrische fiets gaan aanschaffen. Het is namelijk niet voor iedereen weggelegd. Het grootste voordeel zit ‘m natuurlijk in het lichter en comfortabeler fietsen, waardoor je lange afstanden makkelijker kunt overbruggen. Het maakt je minder vermoeid. Daarnaast ben je simpelweg sneller op je eindbestemming dan op een gewone fiets. Het grootste nadeel is de investering die je in een elektrische fiets moet doen. De prijs ligt een stuk hoger dan die van een gewone fiets. Daarnaast ben je afhankelijk van de accu. Je moet je fiets dus wel op tijd opladen. Doe je dit niet, dan is de fiets juist weer ontzettend zwaar wanneer het motortje uit is.

 

Het juiste type

Het is natuurlijk van belang dat je het juiste type kiest. Een Damesfiets of herenfiets, en dan ook nog afhankelijk van het gebruik dat je van de fiets gaat maken. Bepaal daarom waar je de fiets voornamelijk voor gaat gebruiken. Zijn dit dagelijkse korte of lange ritten of gebruik je de fiets juist vooral recreatief voor lange afstanden? Fiets je voornamelijk in een standsomgeving of juist een vlak of heuvelachtig gebied? En daarnaast, hoe lang wil je kunnen fietsen voordat je de fiets opnieuw moet opladen? Dit alles heeft invloed op de locatie van de motor van de fiets. De fiets met voorwielmotor is vooral geschikt voor een vlak landschap en korte afstanden, de middenmotor voor heuvelachtig landschap en lange afstanden en tot slot de achterwielmotor voor heuvelachtig landschap en lange afstanden.

Geef een antwoord