Claim een schadevergoeding bij een bedrijfsongeval

Ben jij de dupe geworden van een bedrijfsongeval? In deze blogpost lees je wat je moet doen na zo’n ongeval en hoe je een schadeclaim kunt indienen.

Wat is een bedrijfsongeval?

Een bedrijfsongeval of ook wel arbeidsongeval genoemd, is een schade-evenement tijdens werktijd (pauzes meegerekend) waardoor de werknemer of zzp’er gewond raakt of overlijdt. Bijvoorbeeld als de werknemer van een hoge ladder valt of door een heftruck wordt aangereden. Een bedrijfsongeval kan grote gevolgen hebben, zeker als je bij het bedrijfsongeval gewond bent geraakt. Schade na een bedrijfsongeval wordt ook wel letselschade genoemd.

Wat moet je doen na een bedrijfsongeval?

Gelukkig heb je na een bedrijfsongeval een zeer beperkte bewijslast. Er hoeft slechts bewezen te worden dat het ongeval samenhangt met de werkplek en dat je daardoor het letsel hebt opgelopen. Je hoeft zelf niet te bewijzen dat de werkgever niet volledig aan zijn zorgplicht heeft voldaan. Het is juist de werkgever die moet aantonen dat hij aan zijn wettelijke verplichtingen heeft voldaan. Slaagt hij hier niet in? Dan is hij aansprakelijk voor de letselschade. De stappen die worden aangeraden om te ondernemen na een bedrijfsongeval zijn:

  • Meld het bedrijfsongeval of laat het bedrijfsongeval melden.

  • Noteer contactgegevens van eventuele getuigen en laat je letsel vastleggen door een arts.

  • Tot slot is het handig om een letselschade advocaat in te schakelen. Vooral wanneer jij door je letsel de dupe bent geworden van het ongeval en bijvoorbeeld niet meer (volledig) kunt werken.

Letselschade claimen

Om de schade iets te beperken heb je recht op een schadevergoeding bij bedrijfsongeval. Om zo’n schadevergoeding te krijgen, moet je een claim indienen. Letselschade claimen na een ongeval op het werk is niet eenvoudig. Maar gelukkig heeft iedereen recht op kosteloze rechtsbijstand van een letselschade advocaat. Overal in Nederland vind je deze advocaten. Dus woon je bijvoorbeeld in de Randstad? Dan is er een letselschade advocaat Rotterdam bij jou in de buurt. Vaak nemen zij alles uit handen en zorgen ze dat je een maximale schadevergoeding voor je bedrijfsongeval ontvangt. De hoogte van deze vergoeding hangt af van vele factoren. Kun je als gevolg van het ongeval niet meer werken? Dan is je letselschade vergoeding hoger dan wanneer je wel gewoon door kunt werken. Welke schadeposten er relevant zijn, hangt dan ook af van de persoonlijke situatie. Wacht niet langer en schakel vandaag nog hulp in bij jou in de buurt.

Ongeval melden is een verplichting

Het is officieel verplicht voor de werknemer om te melden dat er een bedrijfsongeval heeft plaatsgevonden. Daarnaast is het in sommige gevallen ook voor de werkgever verplicht om een melding te doen. Dit is zo wanneer de werknemer komt te overlijden, wanneer deze in het ziekenhuis heeft gelegen of wanneer de werknemer blijvend letsel heeft opgelopen.

Geef een antwoord